A cékla nálunk sláger étel minden évszakban. De ilyenkor a zsenge édes cékla különösen kellemes tud lenni minden formájában.
Egyetlen módon nem esszük: ecetes céklasalátának. Cserébe jöhet nyersen, sütve, főzve, önálló zöldségféleként akár szendvicshez, vagy magában is.
Most éppen egy laza, nyárias, szokatlan ízesítésű, hideg leves készült belőle.
Mikor a bazsalikom már nem volt az ételben levettem a tűzről, beletettem a sárgarépákat és a csíkokra vágott céklalevelet. Ahogy a cékla levelét elkevertem, azonnal látszott, hogy megroggyant, megpuhult. Ekkor kiszedtem két kisebb fazékba, mindkettőre rátettem egy-egy hőálló, vékony műanyag tányért. (Ezeket a tányérokat szándékosan vettem az edények tetejére, mert gyorsabban hűl alattuk az étel és könnyebb egymás tetejére rakni a hűtőben az edényeket.)
A szobahőmérsékletűre hűlt levesbe került a fodormenta és a wasabi saláta. Előbbi hűsítő mentaíz, utóbbi édes kezdéssel enyhén csípős tormás ízt adott az ételnek.
Egyetlen módon nem esszük: ecetes céklasalátának. Cserébe jöhet nyersen, sütve, főzve, önálló zöldségféleként akár szendvicshez, vagy magában is.
Most éppen egy laza, nyárias, szokatlan ízesítésű, hideg leves készült belőle.
Hozzávalók:
- 2 csokor (kb. 10 db) zsenge cékla, gumója apró kockára, zöldje csíkokra vágva,
- 4 evőkanál olaj (kivételesen sütő-főző olíva, hidegen sajtolt olajból csak a szőlőmag olaj bírja a sütést, főzést),
- 1 maréknyi zsenge bazsalikom szárastól,
- 4 evőkanál adalékmentes parajdi só,
- 2 csokor ujjnyi vastag sárgarépákból, csokronként kb. 8 db, vékony karikára vágva,
- 3 szál fodormenta apróra vágott levele,
- 1 nagyobb maréknyi (kb. 5 dkg) wasabi saláta apróra vágva.
Elkészítése:
A céklát kevés olajon feltettem dinsztelődni a sóval. Mikor már egy kevés levet engedett felöntöttem 6 liter előre forralt vízzel. hozzátettem a bazsalikomot, majd fedő alatt 15 percig főztem. Ekkor kivettem a főtt bazsalikomot, ami vissza se került az ételbe, mert kis hűlés után megettem.Mikor a bazsalikom már nem volt az ételben levettem a tűzről, beletettem a sárgarépákat és a csíkokra vágott céklalevelet. Ahogy a cékla levelét elkevertem, azonnal látszott, hogy megroggyant, megpuhult. Ekkor kiszedtem két kisebb fazékba, mindkettőre rátettem egy-egy hőálló, vékony műanyag tányért. (Ezeket a tányérokat szándékosan vettem az edények tetejére, mert gyorsabban hűl alattuk az étel és könnyebb egymás tetejére rakni a hűtőben az edényeket.)
A szobahőmérsékletűre hűlt levesbe került a fodormenta és a wasabi saláta. Előbbi hűsítő mentaíz, utóbbi édes kezdéssel enyhén csípős tormás ízt adott az ételnek.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásod moderálás után jelenik meg