Betöltés...
2015. június 20., szombat

Baracklekváros palacsinta

Az ötletet Gyula adta, aki az idei első, gyönyörű kajszibarackjait hozta a piacra. A barackok közül némelyik puhább volt, ezeket azonnal lekvárnak valónak minősítette, hiszen vagy lekvár lesz, vagy helyben megeszed.

Nade hogyan lesz ebből lekváros palacsinta? Annyira egyszerű és egész nyáron egy sor gyümölccsel használható, hogy tényleg nem jutott még eszembe sose, de mástól se hallottam.

Lekvár két személyre:

Veszel két személyre fél kilónyi, lekvárnak való, bármilyen gyümölcsöt. Hazaérve megmosod, aminek héja van meghámozod, ha magja van kimagozod, majd felteszed egy lábasban főni. Némi kevergetés mellett folytatod, míg kicsit el nem fővi a levét. Minél kevésbé mély az edény, annál hamarabb történik meg. Fél órán belül biztosan kész. Ekkor lehűtöd és megvan az aznapi lekvár.

Téli időszakban alma, körte, sárgarépa, sütőtök, hagyma, csicsóka remekül használható ugyanerre a célra. Az így főzött lekvárokhoz cukrot semmilyen évszakban nem adunk.

A palacsinta ugyancsak két főre:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej,
  • 2 dl szóda (ha nincs, akkor víz + kis kávéskanál szódabikarbóna)
  • pici só
  • 0,5 dl olaj a sütéshez
A tojásokat elkeverjük a liszttel majd fokozatosan a többi folyadékot hozzáöntjük. Jó fél órát hagyjuk állni, majd kisütjük a palacsintákat. Én a kiskanálnyi forró zsiradék és a vékony palacsinták híve vagyok. Nem dobálom a palacsintát, lapos késsel szoktam megforgatni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel